Onderstaande tekst heeft Marinus Vuijk op ons verzoek aangeleverd.

`Naast de reguliere Taptoe Delft kende men een soort kopie van die taptoe, die met de zelfde militaire orkesten in den lande werd uitgevoerd onder de naam "Stichting-taptoe's".

Deze vonden meestal plaats in de grote steden van ons land zoals

  • Groningen;
  • Eindhoven;
  • Den Bosch;
  • Middelburg en Goes.

De locatie moest ongeveer gelijk zijn aan die van de markt in Delft of anders in een stadion zoals in Groningen het geval was.

Enkele recensies o.a één van Taptoe Goes in de begin jaren 60. Ook dit was zo'n zogenaamde stichtingtaptoe.Op die wijze hoopte men de militaire taptoe dichter bij de burger te brengen. In die tijd was men namelijk nog afhankelijk van openbaar vervoer.

De Taptoe in Delft moest dan ook altijd stipt op tijd eindigen om mensen de gelegenheid te geven de laatste terrein te nemen binnen een bepaald gebied waarvoor men garant stond.

Daarnaast kende men ook nog de bekende NATO-Taptoe in Arnhem. Ik zelf was een van de eersten die toen nog de bewegende taptoe uitvoerde.

Dit was 15 augustus 1959. Ik was toen beginnend instructeur bij Harmonie St-Caecilia in Vlissingen.

Een van de grotere burgertaptoes was Taptoe Ahoy, toen georganiseerd door Tamboer- en Trompetterkorps Ahoy.

De Taptade in Leiden, Kasteel Taptoe Woerden, Taptoe Oosterhout (NBr.) en Taptoe Leeuwarden waren de bekende taptoes.

Daarnaast werden ook vaak muzikale shows in het Feijenoord-stadion en het Olympisch-stadion opgevoerd tijdens voetbalwedstrijden (oud internationaals) en niet te vergeten de Vlaggenparade tijden de opening van de Vierdaagse in Nijmegen.

M.C. Vuijk